Trolltunga Norwegen
På Norsk

På tunga av trollet

Ikke ensom men verdensberømt

Trolltunga er mer enn bare kjent. Bildene har alle sett hele verden rundt. Grann tungen rager ut på en veldig imponerende måte, 700 meter over den kunstige innsjøen Ringedalsvatnet. Naturen og den flotte utsikten er en kjempegod grunn til et besøk.

Men det er ingen hemmelighet at berømmelsen er et stort problem for Trolltunga. I de siste fem årene har det kommet mer og mer besøkende. Tallene steget raskt fra 800 i 2010 til 80.000 i 2016. I år (2017) forventer man nesten 100.00 besøkende. Et stort antall turgåere betyr dessverre også mange problemer. To timers ventetid på Trolltunga, lange køer av turister, ingen ensom naturopplevelse, mye søppel i naturen og et antall redningsaksjoner har fordoblet seg nesten hvert år. Hovedårsaken er dårlig utstyr og dårlig forberedelse. Selv om turen til Trolltunga er veldig populær, må du være i god form. Det er fortsatt en lang og slitsom tur på høyfjellet.

2017_06_Rettungseinsaetze_NorwegenNrk: Krever avklaring om ansvarsfordeling, 04.02.2017

Men å se Trolltunga med egne øyne er mye bedre enn bare på bilder. Hvis du likevel planlegger å ta turen, skal du være klar over at dette ikke er en ensom tur og at du deler utsikten med hundre andre turgåere. Før du går bør du pakke inn fjellsko, vantette klær, lunsjpakke, kart og fjellvettreglene. Da er du klar til å starte.

Ensom besøk på Trolltunga i 2009

Strekningen en vei er litt lenger enn ti kilometer fra parkeringsplassen. Hvis turen bare skal vare en dag, må du starte tidlig og planlegge nok tid til turen fram og tilbake og selvfølgelig til å nyte tiden på Trolltunga. Først kommer en lang stigning langs en liten sti. Inntil 2012 var det mulig å ta Mågelibanen, en gammel kabelbane, de 430 meterne opp eller å gå langs banen på trappetrinn som ikke kan telles. Etter nedleggelsen er turen litt mer slitsom. Etter utfordringen i begynnelsen, slynger veien seg langs det herlige fjellet uten altfor mange stigninger og er veldig god å gå på.

Fordi det ikke er så veldig morsomt å ga med en stor ryggsekk, er det tilrådelig å ta et telt med seg og bli en natt eller to på fjellet. Nok tid til veien fram og tilbake gjør turen hyggeligere og utsikten og øyeblikket blir enda mer fantastisk når du ikke må dele dette med andre turgåere. Spesielt om morgenen eller om kvelden kan det være så fint. Jo visst betyr dette litt arbeid.

God tur!

Artikkelen på tysk!